Sinir Blokajları

Migren, Küme, Trigeminal Nevralji ve Gerilim Tipi başağrılarında, ilaç tedavisine dirençli durumlarda ya da ilaç tedavisini kullanamadığımız durumlarda (gebelik vs), sinir blokaj yöntemleri kullanılabilir.

Sinir blokajı olarak ifade edilen şey, ağrı ataklarına neden olan ve beyindeki ağrı merkezleri (Trigeminovasküler ve trigeminoservikal sistem) ile bağlantılı oldukları düşünülen sinirlere bir takım ilaçların (lidokain, bupivakain, triamsinolon, serum fizyolojik vs) özel enjeksiyon teknikleri kullanılarak verilmesi esasına dayanır. Sinir blokajları girişimsel işlemlerdir.

Baş ve yüz ağrıları ile ilişkili olan bir çok sinire (büyük oksipital sinir, küçük oksipital sinir, supraorbital sinir, infraorbital sinir, supratrochlear sinir, auriculotemporal sinir, mental sinir vd) blokaj işlemi uygulanabilir. Birden fazla sinir aynı anda bloke edilebilir.

En sık büyük oksipital sinir blokajı (GON=Greater Occipital Nerve) uygulanır. Bu sinir Trigeminovasküler/Trigeminoservikal sistemle doğrudan ilişkilidir.

GON blokajı:

Son yıllarda bilinilirliği artmakla birlikte, uygulama geçmişi 1940’lı yıllara kadar dayanmaktadır. Migren tipi baş ağrılarında hem atak hem de koruyucu bir tedavi olarak uygulanabilir. İlaç tedavisine dirençli ya da gebelik gibi çeşitli nedenlerle ilaç kullanamayan migren hastalarının tedavisi için etkili ve güvenli bir yöntemdir.

Nasıl uygulanır?

Nöroanatomik olarak belirlenen noktalara, özel bir teknikle, bazen (zorunlu değildir) ultrasonografi eşliğinde, büyük oksipital sinire uygulanan ilaçlar, sinir liflerinde bulunan geri dönüşümlü sodyum kanallarını bloke etmektedir. Böylece başta Trigeminoservikal sistemler olmak üzere sinirin bağlı bulunduğu ve migren baş ağrısı ile ilişkisi olan sinir ve damar merkezlerinde ağrı uyaranlarının oluşması engellenmiş olur. Bu etki aynı zamanda NÖROMODÜLASYON dediğimiz, migren ağrısını oluşturan mekanizmalara yönelik DÜZENLEYİCİ etki de göstermektedir.

Özel enjeksiyon tekniği ile nöroanatomik lokalizasyonu yapılan yani yeri tespit edilen sinir, lokal anestezi ve serum fizyolojik karışımının enjekte edilmesi ile bloke edilir.

Enjeksiyon tek ya da çift taraflı yapılabilir.

Lokal anestezi uygulandığı için geçici olarak uygulama yapılan bölgede uyuşma, keçeleşme ya da his kaybı olabilir.

Ne kadar süreyle uygulama yapılır?

İşlem hazırlıklar tamamlandıktan sonra 1-2 dakika içerisinde tamamlanır.

Haftalık uygulamalar şeklinde 4-6 hafta arasında uygulama yapılabilir. Sonrasında aylık olarak uygulama devam ettirilir.

Sadece atak değil, koruyucu bir tedavi de olduğundan, nöroloji uzmanınca belirlenen sürelerde uygulama tekrarlanmalıdır.

Yan etkisi var mıdır?

Oldukça güvenilir bir yöntem olmakla birlikte, bir takım nadir yan etkiler görülebilir.

Tüm enjeksiyon yöntemlerinde olduğu gibi, enjeksiyon yerinde enfeksiyon (yeterli bölge temizliği yapılmazsa), cilt altı kanama, enjeksiyona ikincil senkop/bayılma ya da bayılayazma hali, tansiyon düşüklükleri, bulantı hissi, çarpıntı olabilir.

Lokal anestezik maddeler kalp ritim bozuklukları, alerjik reaksiyonlar ve aşırı duyarlılık reaksiyonlarına nadiren yol açabilirler. Bu nedenle klinik ortamında uygulanması önerilir.

Steroid uygulanan durumlarda, uygulama bölgesinde saçlı deride incelme ve saç dökülmesi görülebilir.

Endikasyonları başta MİGREN tipi dirençli baş ağrıları olmak üzere;

Oksipital nevralji

Servikojenik baş ağrısı

Küme tipi baş ağrısı

Kas spazmına bağlı baş ağrıları

Segment içi yapılarda görülen hastalıklarda

Bölgesel kanser ağrıları

Nöralterapi uygulamalarında bozucu alanlara yönelik olarak

Kontrendikasyonları (yapılmaması gereken durumlar)

Kanama bozukluğu olanlar

Kan sulandırıcı kullananlar (hastaya göre doktor karar verir)

İşlem yapılacak bölgede ya da sistemik enfeksiyon varlığında

Bölgesel metastaz durumunda

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir