İyi bir yaş alma için beyne iyi bakmak, iyi beslenmek, bedensel ve zihinsel bazı egzersizler ile düzenli uyku şart. Öncelikle zihinsel egzersizler ya da yapabileceklerimiz neler bunlara bakalım…
Yeni bir dil öğrenin
“Bu yaştan sonra benden geçti”, “Ne işime yarayacak” gibi söylemler belki kolayımıza geliyor ancak hiçbir şey için değilse bile beyniniz için yapabilirsiniz.
Hele de evde oturduğumuz şu günleri geçirmek için en güzel yollardan biri. Dil öğrenmek beynin bilişsel fonksiyonlarını arttırarak doğal bir yolla nöroplastisiteyi sağlıyor. 2012 yılında Almanya’da yapılan bir araştırmada yeni bir dil öğrenen katılımcıların 5 ay sonra beynindeki gri maddenin arttığı ortaya çıkmış. Beyindeki bu gri madde özellikle de yaşlılık döneminde hafızayı ve motor becerileri koruyan, dikkati arttıran, duyguları kontrol ettiren ve konuşmayı yöneten bir etkiye sahip.
Aralıklı oruç gri maddeyi arttırıyor
Aralıklı oruç tutmak son yıllarda bir akım haline gelse de aslında atalarımıza göre biz zaten çok fazla besleniyoruz. Çok yemek yemek aslında vücudun ve iç organların çok fazla çalışmasına neden oluyor. Aralıklı oruç ise organları dinlendiriyor. Aralıklı oruç sırasında vücuttaki leptin seviyesi azalıyor ve beyin bu nedenle daha fazla enerji harcaması yönünde bir kimyasal sinyal alıyor. Ama aralıklı orucu benim tavsiyem uyku ile birleştirdiğinizde beyin hücreleri
maksimum kapasitede yenileniyor. Bu nedenle akşam 20.00’dan sabah 09.00’ a kadar aralıklı oruç en tercih edilen olmalıdır.
Az kullanılan eli çalıştırın
Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız sol, solak iseniz de sağı çalıştırmak beyinde yeni nöral bağlantılar oluşmasını sağlar. Az kullanılan el ile yazı yazmaya çalışmak, diş fırçalamak, çayınızı, kahvenizi o el ile içmek gibi sizi yormayacak egzersizler yapabilirsiniz. Nörobik (adını aerobikten alıyor) olarak da adlandırılan bu bilişsel egzersizler beyin hücrelerimiz arasındaki iletişim güçlendiriyor. Ayrıca zayıf eli çalıştırmanın duygu durum üzerinde de olumlu etkileri olduğuna dair bazı çalışmalar var.
Egzersiz ve dans
Egzersiz, sağlıklı bir omurga, kas gelişimi, esneklik ve denge özellikle de yaşlılıkta çok fazla avantaj sağlayan bir durum. Yaralanmalar, kazalara karşı koruyor. Ama bu egzersizler içerisinde beyne en faydalılardan bir tanesi dans etmek. Araştırmalara göre dans etmek Alzheimer ve bunama riskini yüzde 76 oranında azaltıyor. Bu oran haftada 4 gün bulmaca çözmenin sağladığı yüzde 47’lik orandan çok daha fazla. Dansın bu kadar faydalı olmasının nedeni ise tek seferde birden fazla etki sunması. Dans duygusal anlamda bizi beslerken aynı anda beyin ve vücut koordinasyonunu da sağlıyor.