KAFA TRAVMASI VE BEYİN HASARI

Sağlıklı bir beyin vücudumuzdaki kanın ve enerjinin %20’sini kullanır. Beyin oksijensiz ve enerjisiz kalmaya aşırı duyarlıdır. Beyinde sinir hücreleri 3 dakikadan sonra hasara uğramaya başlarlar ve ölürler. Maalesef ki ölen sinir hücreleri yeniden üretilemez. Ancak öğrendiğimiz yeni bilgiler ile hasara uğrayan hücrelerin görevini yeniden kazanabilmek mümkün.

Kafa travmasına bağlı beyin hasarı ne demek?

Eğer sağlıklı bir beyni siz herhangi bir sebeple oksijensiz, kan akımından veya enerjiden yoksun bırakırsanız sinir hücrelerinin ölmesine travmatik beyin hasarı diyoruz. Ani geçirdiğiniz bir trafik kazası, ani beyin damarlarında tıkanıklık olması ile beyne hasar verilmesi travmatik beyin hasarı nedenidir. Dikkat edin, hemen saydığımız tüm nedenler ani ortaya çıkmış olan nedenler. İşte bu hastalarda beyin hızlıca hasar görür ve işlevini kaybeder.
Her hastada farklı şekillerde klinik gözlenebilir. Hastalarda görülen klinik ön planda beynin hangi bölgesinin etkilendiği ile ilişkilidir. Prefrontal bölge dediğimiz beynin ön lobu trafik kazası ile hasara uğramış ve ciddi davranış bozuklukları saldırganlık, unutkanlık yakınmaları ile getirilen hastam var. Kol ve bacaklarımızın hareket etmesini sağlayan beyin bölgesi etkilendiği için yatağa bağımlı halde gelen hastam var. Veya konuşma yetisini sağlayan beyindeki konuşma merkezi etkilendiği için konuşması aniden duraklayan hastam var. Elektrik çarpması sonucu şuur merkezi etkilenmiş, şuuru tamamen kapalı olarak getirilen hastam var. Tüm hastaların yakınması yeni ve ani başlamış. Olayın ani başlamış ve yeni olması biz hekimler için çok önemli neden mi? Artık sinaptogenez-nörogenez olarak adlandıran yeni bir gelişme bizi heyecanlandırıyor. Sinaptogenez ölen beyin hücrelerinin yerine komşu hücrelerin görevi devralması ve beyindeki hasarın iyileştirilmesi demektir. Sinaptogenez dediğimiz olay ancak travmatik hasarın ilk 1-3 ayında hastaya müdahale ettiğimizde faydalı olabiliyor. Bu nedenle bu hastalarda tedavinin olayın ilk 3 ayında başlanması önemlidir.

Kafa travmasına bağlı beyin hasarı tedavisi
Tedavide ne mi yapıyoruz?

Temel amacımız sağlam sinir hücresinin hasarlanan hücrenin görevini devralması için kapasitesini maksimum hale getirmektir. Bu amaçla sinaptogenezin sağlanmasında üç aşamalı tedavi yapıyoruz; beynin kan akımını artırmak, beyin enerji kaynaklarını güçlendirmek ve beyin dokusunu maksimum koruma sağlamak.

Tedavilerimiz

RANDEVU AL

Bize Ulaşın

  • Mimar Sinan Mah.1400 Sok. Hidayet Hanım Apt. No:4 D:3 Konak-İZMİR
  • 0 505 804 81 49
  • bilgi@drturanpoyraz.com