OZON NEDİR?
Üç atomlu (O3) bir molekül olup, oksijenin (O2) kimyasal kuzenidir. Kendine has kokusu olan, renksiz bir gazdır.
OZON TERAPİ NEDİR?
Tıbbi ozon gazı kullanılarak bazı hastalıkların tedavi edilmesidir.
TIBBİ OZON NASIL ELDE EDİLİR?
Saf tıbbi oksijenin, tıbbi ozon jeneratörü adı verilen cihazlarda yüksek elektriksel voltaja tabi tutulmasıyla elde edilir.
OZON ÇÖZÜNDÜĞÜNDE;
Vücuda veya herhangi bir ortama uygulandığı andan itibaren artık gaz halinde değildir, yani vücutta artık OZON GAZI YOKTUR.
NEDEN OKSİJEN DEĞİL DE OZON?
Çünkü ozonun biyolojik sıvılardaki çözünürlüğü oksijenden yaklaşık 10 kat daha fazladır. Bu nedenle emboli riski oksijene göre daha azdır.
ANTİMİKROBİK-DEZENFEKTAN ETKİ
Mikroorganizmalar üzerinde antimikrobik-dezenfektan, tümör hücreleri üzerinde antitümöral etki gösterir.
Klordan 3125 defa daha güçlü bir dezenfektandır. Bu etkisi güçlü okside edici özelliğinden kaynaklanmaktadır.
Ayrıca fenoller, pestisitler, kimyasal atıklar ve deterjanlar gibi toksik bileşenleri de okside ederek nötralize edebilir (detoks etkisi).
Altın ve platin dışındaki tüm metalleri saniyeler içinde okside edebilir, yani kronik ağır metal toksisitesinin uzaklaştırılmasında etkilidir.
Arterial plağı okside ederek yıkar; bu sayede büyük- küçük damarlardaki aterom plaklarını yok ederek daha iyi bir doku oksijenasyonu sağlar.
Bilinen en güçlü üçüncü oksidan ajandır ve bu etkiyle toksinlerin nötralizasyonunu sağlar.
Lokal olarak yüksek konsantrasyonda uygulandığında bakteri, virüs ve mantarlar üzerinde öldürücü etkiye sahiptir.
Oksijen satürasyon eğrisini sağa kaydırarak dokulara oksijen salınımını artırır. Bu etki en az 6 ay devam eder.
O3, doza bağlı olarak trombosit fonksiyonlarının artışına neden olmaktadır (TROMBOSİT AKTİVASYONU). Aktive olmuş trombositler içlerinde bulunan büyüme faktörlerini salarak iskemi ve ülserli hastalarda iyileşmeye olumlu katkı sağlar.
Fibrinojenin azalmasını sağlayarak kanın akışkanlığını arttırır.
Yağ asitlerinin β-oksidasyonu yoluyla kan lipidleriyle direkt etkileşim sonucu kolesterol düzeylerinde azalma ve enjeksiyon yöntemleriyle de bölgesel lipoliz etkileri vardır.
Diyabette oluşan kronik oksidatif yükü belirgin bir şekilde azaltarak; mikro-dolaşım bozukluğu, komplikasyon görülme sıklığı ve ilaç tüketim miktarını azaltır. Bu nedenle diyabet komplikasyonlarının tedavi şemasına ozon terapi mutlaka eklenmelidir.
Ozon terapi ile lokal analjezi (ağrının ortadan kalkması), kas gevşemesi ve damar genişlemesi (vazodilatasyon) sonucunda kas metabolizması reaktive olur, ATP (enerji) sentezi artar ve ödem azalır. Kıkırdak yıkım enzimlerini baskılayarak ağrıda azalma sağlar.